ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΑΚΗΣ

Ηθοποιός – Συνθέτης – Σκηνοθέτης 

Τελείωσε το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων. Σπούδασε κλασσική κιθάρα και θεωρία μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το 1993 έγινε δεκτός στη Webber Douglas Academy του Λονδίνου, προκειμένου να σπουδάσει υποκριτική. Εργάστηκε στο Royal Opera House του Covent Garden ως υπεύθυνος του Βασιλικού Θεωρείου και φοίτησε στο Richmond Drama School με τον David Whitworth. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με θεατρικούς ομίλους του Λονδίνου ως ηθοποιός και συνθέτης. Συνεργασίες του εκεί περιλαμβάνουν θεατρικές παραγωγές στο Richmond Studio Theatre, το Mermaid Theatre, τo Kenneth MoreTheatre και το North PoleTheatre – Greenwich. Το 1998, η μουσική που έγραψε για τη θεατρική παραγωγή «RIVERMAN» του ιρλανδού συγγραφέα Sam Dowling, βραβεύτηκε από την Ένωση Αμερικανών Δημοσιογράφων με το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης.

Στην Ελλάδα έχει συνθέσει μουσική για το «Παιχνίδι της Καρδιάς και του Μυαλού» της Φανής Γέμτου (2009 & 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής), για τον «Μέγα Αλέξανδρο και το Καταραμένο Φίδι» (2010), για το πρωτότυπο μιούζικαλ της Φανής Γέμτου «Αυτή κι Αυτή» (2011), το «Σα βροχή» βασισμένο στο μονόπρακτο του Τ. Ουίλλιαμς «Μίλα μου σαν τη βροχή» και τον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» -μια μιούζικαλ διασκευή του γνωστού παραμυθιού του OscarWilde (2012).

Το 2011 συνεργάστηκε με το Δημήτρη Χαλιώτη για τη δημιουργία της μουσικής κωμωδίας «Μην Είδατε τον Οδυσσέα», ενώ ολοκλήρωσε τη σύνθεση της rockopera «ARI ’O» με θέμα τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, ένα έργο που στοχεύει στη διεθνή αγορά.

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας – το Μιούζικαλ», που ανέβηκε στον πολυχώρο ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ – ClassicCinemas’ στις 2/12/2012, αποτελεί την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στην Ελλάδα, ενώ το 2013 σκηνοθέτησε και συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την παιδική/εφηβική παράσταση «Που ‘ν’ το δαχτυλίδι; Οι μικροί αλλάζουν τον κόσμο» εμπνευσμένο από την τριλογία του Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Το καλοκαίρι του 2014 συνέθεσε μουσική για τη μικρού μήκους animation ταινία «ΙΚΑΡΟΣ: Άλμα στο μέλλον» (σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη), εμπνευσμένη από το μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Το Σεπτέμβρη του 2014 σκηνοθέτησε εκ νέου την παράσταση «Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών» στο Θέατρο Χατζηχρήστου (πρώην Ορφέας).

Το 2015 ολοκλήρωσε τη διασκευή και μελοποίηση της rockopera «ΑΚΛΟΥΘΑ ΜΕ», μια σύγχρονη διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη «ΒΑΚΧΕΣ», χρησιμοποιώντας τη μετάφραση του Κ. Βάρναλη.

To 2017 προσκλήθηκε από τη θεατρική ομάδα On the RoAd να σκηνοθετήσει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, σε μια θεατρική διασκευή της Κλεοπάτρας Εμμανουήλ. Το έργο έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, στις 15 Μαρτίου 2017, όπου εκτός από τη σκηνοθεσία υπέγραψε και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, συνθέτοντας πρωτότυπη μουσική. Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» ήταν η πρώτη παράσταση στην οποία συμμετείχε ως ηθοποιός στην Ελλάδα, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Χήθκλιφ.

Τη θεατρική σεζόν 2017, σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση «Σε γνωρίζω… Διονύσιος Σολωμός», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ. Για την παράσταση αυτή, της οποίας το κείμενο υπέγραψε η Κλεοπάτρα Εμμανουήλ, συνέθεσε και πάλι πρωτότυπη συμφωνική μουσική. Η παράσταση συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της και το 2018 (έτος επετείου των 220 χρόνων από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού) με τον νέο τίτλο «ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός» και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο 104. Η παράσταση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και  πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Και τις δύο χρονιές υποδύθηκε τον Διονύσιο Σολωμό.